Cu drag îmi amintesc de voi!

 

AMINTIRI DRAGI DESPRE

BUNICII MEI, IFTIM ȘI MATROANA

Astăzi o să vă povestesc despre bunicii din partea tatălui meu natural, Vasile. Și ca să se înțeleagă amintirile mele, o să vă spun că eu m-am născut exact la o lună după ce a murit tatăl meu, deci nu l-am cunoscut, dar l-am iubit din ceea ce am aflat de la mama, bunicii mei, unchii și mătușile din partea lui. Vă dați seama cât de mult m-au iubit! Prin mine îl vedeau pe fiul și fratele lor.

Amintirile despre bunicii mei le am cam de la trei ani când am început și eu să înțeleg mai bine.

Pe bunicii mei, Iftim și Matroana,i-am iubit de cum i-am văzut și mai ales că-i cunoșteam din ceea ce-mi povestea mama despre ei.  Locuiau în satul Vulturul, tot pe malul Dunării, dar mai la vale de noi,satul mamei. Tot acolo își aveau casele și unchii și mătușa mea din partea tatălui. Haholi fiind, vorbeau într-o limbă pe care eu nu o înțelegeam. Când eram eu și cu mama la ei se vorbea o limbă amestecată între română și haholă, ca să putem înțelege și noi.

Duminica, în zilele când afară era cald, mergeam în vizită la ei cu mama. Pentru că era destul de depărtișor satul și eu nu puteam să merg pe jos, plecam cu barca . Mama mă așeza în siguranță jos pe crivace, mă înfofolea bine ca să nu răcesc și îmi lăsa mâinile libere cu care aveam voie să mă joc în apă. Mama trăgea la rame și cu ochii atentă la mine ca nu cumva în joaca mea să alunec din barcă în Dunăre.Eu, în schimb, fără nicio grijă și fericită, mă jucam cu mâinile în apă și o priveam pe mama cum trăgea la rame, gânditoare.

Când ajungeam acolo, eram întâmpinați de bunicul Iftim. Bunicul era un bărbat înalt, slăbuț, cu părul blond și cu ochii albaștri parcă erau rupți din cerul unei zile frumoase și senine de vară. Ghedu îi spuneam noi, toți nepoții. Băbica Matroana era o femeie cu trăsături mai aspre, negricioasă și o bună gospodină. Puternică, ea era stâlpul familiei. Pe mine mă alinta și-mi spunea devocica. Imediat după ce  ajungeam acolo, îndată se strângeau și ceilalti: unchii, mătușile, verișorii și verișoarele mele. Și după ce ne bucuram că ne întâlnisem, iar noi, copiii dădeam o raită în jurul curții eram chemați de mame la masă.Prânzul familiei se ținea într-o odaie mai mare și acolo la o masă rotundă și scundă ne așezam pe pernuțe, jos, pe covoare țesute din cârpe. Nu știu cum se făcea că încăpeam toți la mica masă din odaie, și nu eram puțini:  bunicii,unchii și mătușile, dar și noi nepoții și nepoatele. Băbica era ajutată de nurori ca să pună masa,și îndată masa se umplea cu toate bunătățile: ciorbă rusească cu toate legumele, pui fripți și tăvi întregi cu plăcinte scoase din cuptor. La masa lor, peștele era nelipsit și alte, alte bunătăți la care numai când mă gândesc îmi lasă gură apă. Bunicul dădea semnalul că e timpul să mâncăm, se închina, și noi după el, și apoi turcii se băteau la gura noastră.

După ce terminau cu masa, începeau spectacolul și cântau niște cântece duioase de dragoste, de război, de armată, pe două voci, când înalte, când joase, iar eu nu mă săturam să-i ascult și să-i privesc pe părinții și frații tatălui meu și așa, mă simțeam o părticică din ei. După spectacolul adulților începeam noi, copiii, să spunem poezii sau să cântăm. Acum intrau în horă mătușile să se mândrească cu copiii lor. Pe mine nu mă întrecea nimeni pentru că știam multe poezii învățate de la bunica, mama și mătușile mele din partea mamei.

După momentul de recitări și cântece, toți copiii treceam să sărutăm mâna bunicilor și primeam fiecare câte un bănuț de la bunicul. Apoi începeam joaca!

Pe seară ne întorceam spre casă încărcate cu daruri de la bunicii mei. Mama trăgea la rame mai greu, acum mergea la deal. Eu, cu mâinile prin apă, o ajutam să vâslească mai repede. Soarele se pregătea de apus, iar eu o urmăream pe mama care era îngândurată. Oare la ce se gândea mama? Și, nu avea la ce? Eu însă eram atât de fericită, doar eu și ea în liniștea înserării.

Cu dragoste… din copilăria mea!

angela

One thought on “Cu drag îmi amintesc de voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *