Cufărul cu amintiri!

Cufărul cu amintiri!

AȘA ERAU ROMÂNII PE CARE I-AM CUNOSCUT EU

Am să povestesc astăzi despre înțelegerile nescrise dintre oamenii de bună-credință de atunci, care bat toate semnăturile, judecățile, procesele verbale și martorii din ziua de astăzi.

Trăiam în satul meu, de pe malul Dunării, fericită printre ai mei: bunici, mătuși, unchi, verișori, nași, vecini și prieteni. Fiind din fire foarte curioasă, urmăream cu atenție ce se întâmpla în jurul meu și învățam ba de la unul, ba de la altul și încercam să deslușesc ițele încurcate despre legătura dintre oameni, despre buna vecinătate, despre cuvântul dat care era literă de lege atunci sau despre ajutorul dat, dar cu măsură, celor care aveau nevoie, despre bunătate și despre siguranța pe care o simțeam în preajma celor lângă care trăiam.

Chiar nu știu ce-i făcea pe oamenii de atunci să fie atât de înțelepți, de buni, de omenoși și de ospitalieri! Aveau câte șapte sau opt copii sau chiar mai mulți și unii dintre ei aveau și pământ puțin, dar dacă nu aveau destule alimente pentru ei și animalele din curte și nu le ajungeau până în primăvară se duceau cu încredere la orice om înstărit din sat și printr-o înțelegere nescrisă băteau palma și toată lumea ieșea din iarnă și necazuri.

De acolo, din satul meu, am învățat că dacă dăruiești, primești întreit!

Și am văzut și am învățat multe!

Doar dacă treceai pe lângă poarta unui om din sat te invita fără niciun motiv să-i vezi casa, să-i guști vinul abia stat din fiert sau duminica de la biserică erai invitat în casa lui .

Și căsătoriile dintre tineri erau făcute tot prin vorbă bună. Tinerii care se iubeau se întâlneau cu părinții, vecinii, nașii, bunicii și stabileau împreună cheltuielile și ce avea de făcut fiecare dintre părți la nunta tinerilor. Prezența numeroasă a oamenilor la nuntă, dărnicia celor care dădeau chiar un loc de casă pentru tinerii căsătoriți, unde să-și clădească noul cuib, și doar așa, ca să le meargă bine.

Nu mai spun de grija pentru bătrânii care nu aveau sprijin sau pentru copiii săraci și ajutorul cu clacă la construitul caselor celor tineri.

Între acești oameni am crescut eu, surorile, verișorii și prietenii mei. Mă gândesc acum cu înfrigurare și mă întreb unde sunt acei oameni?

Sunt sigură că mai suntem mulți români ca atunci: buni, prietenoși, omenoși, ospitalieri, înțelepți și cu credința din străbuni !

Este atât de ușor!

La mulți ani, dragi români și românce, oriunde ați fi!

angela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *