Se mai întâmplă…
Păcăleală la drumul mare!
Începutul anului școlar era destul de greu pentru orice cadru didactic care s-a respectat cu o mică vacanță pentru încărcat bateriile și doar atât cât îi permitea plapuma să se întindă … și ca de fiecare dată îi prindea cu banii rămași doar pe fundul portofelului. Cam așa a fost și pentru tânăra dăscăliță atunci la sfârșitul vacanței…Recunoștea că bateriile îi erau încărcate la maxim și nu de mica vacanță la mare cu cortul pe care și-o permiteau la începutul căsătoriei lor ,ci mai degrabă cu vacanța petrecută la părinți care înțelegeau bine că niște tineri cum erau atunci trebuia să se hrănească sănătos ca să fie în formă pentru încă un an de zile.
Și după ce se odihneau câteva zile bune la casa părintească plecau la oraș pentru începerea activității și asta la 1 septembrie, cu alte cuvinte, atunci intrau în normalitate. Bucuroasă că începea munca ,Dorina ,a ieșit din bloc cu entuziasmul fiecărui început de an școlar, chiar dacă portofelul îl putea lua vântul , așa de ușor ce era. A simțit niște pași ușori în urma ei și când și-a aruncat ochii în spatele ei a văzut o tânără țigancă ( Dorina le spunea așa încă nu se obișnuise cu denumirea de rom, de fapt nu-i suna bine în urechi) .Curioasă, a început să se uite cu coada ochiului spre țigăncușa tânără ,frumoasă și cu părul negru ca pana corbului .Era subțire ca o trestie și cu ochii rotați și frumoși. De-odată a auzit un ”auuuu” prelung cu adâncimi de surpriză, uimire și bucurie. Și-a întors capul să vadă ce se întâmpla. Tânăra se ridica de jos cu mulțumirea pe față și i-a arătat fericită ce a găsit . Dorina a văzut în mâna ei un inel mai bine zis un ghiul de femeie destul de masiv ,și atunci țigăncușa a început să-i povestească mai mult bâlbâindu-se de emoția prin care trecea.
-Uite ,doamnă dragă ,ce norocoasă sunt! M-a făcut maica mea într-o zi de sărbătoare! Încă de dimineață m-am rugat la Măicuța Domnului să mă ajute și să-mi scoată în cale oameni buni…și din senin a început să se vaite…Văleu, văleleu, amărâtă mai sunt pe lume…singurul meu copil , băiatul ochios și frumos e bolnav tare, i-a vrut răul o pirandă de-a noastră de ciudă că-l întrecea pe-al ei .Pentru el strâng bani ,doamnă frumoasă ,ca să-i fac Sfintele Maslu .Și uite cum îmi răspunde Domnul la rugăciunile mele? Mi-a trimis în cale un inel. Ce să fac cu el? Mie îmi trebuie bănuți ,doamnă. Ehei, dacă aș putea vinde acest ghiul m-ar scoate din tot necazul .Și iar văitături!
-Nu poți să mă ajuți mătăluță, tânără cucoană?
Dorinei parcă i-a plăcut mai mult adresarea de cucoană și chiar îi suna în urechi mai bine decât tovarășă și a intrat în rolul unei cucoane adevărate:
-Ia dă-mi-l încoace ca să-l văd și eu. Și a început să-l cerceteze și să-l întoarcă pe toate fețele să-l pipăie ,să-l cântărească din ochi ,a ciocănit în el ca să simtă dacă nu este gol pe dinăuntru l -a încercat cu dinții și ca la piață a început să se târguiască cu țiganca.
-Cât mi-ai cere pe el ? a întrebat-o. De la început îți spun că nu am mulți bani și nici nu trebuie să te lăcomești prea mult ,că nu este al tău și ca s-o intimideze i-a spus :Cine știe cine plânge după el ?
-Vai, păcatele mele ,mă vezi așa lacomă ,cucoană, și fără Dumnezeu? Păi, dragă doamnă, eu nu vreau decât câțiva bănuți ,acolo ,ca să îmi ajungă de o slujbă la biserică pentru vindecarea băiatului, amar de mine, că și acolo nu-ți face nimeni pe degeaba. Și iar a început cu plânsetele. Of, of, nu mi-a ursit de bine ursitoarea când m-am născut.
Pe Dorina au înduioșat-o plânsul și necazul țigăncii și a simțit o lacrimă pe geană ,dar s-a îmbărbătat ca să nu vadă ea că dă înapoi și i-a spus direct :
– Hai, mai bine zi cât ceri pe el ,că n-am timp ca să stau toată ziua la taclale cu tine. Oamenii mai au și serviciu, nu ca tine! Aștepta ca țiganca să spună prețul după ce probase inelul și culmea îi venea ca turnat. În gândul ei îl evaluase deja. Dorina nu putea s-o mintă ,a scos portofelul care era atât de subțire de zici că era lipit și i-a arătat câți bani avea în el 20 lei ( în banii care erau atunci).
-Uite, ăștia pot să ți-i dau. Țiganca s-a uitat spre bani și a spus:
-Păi ,doamnă dragă, nu pot să fac nimic cu ei. Hai, mai pune lângă ei încă 10 lei și este al matale cucoană !
Dorina s-a lăsat mai greu înduplecată , dar până la urmă i-a spus:
-M-ai lăsat fără bani de pâine, dar tu ai mai mare nevoie de bani decât mine. Ia banii și fă-ți treaba.
Țiganca i-a dat inelul ,iar Dorina l-a luat repede și a plecat cât de repede a putut. Nu știe cum a ajuns la serviciu , parcă a zburat, nu a spus nimănui de inel și de pățania ei :
În pauză, când s-a întâlnit cu colegele, a auzit și pe una dintre colege cum le povestea că a cumpărat un inel de aur de la o țigancă tânără care găsise inelul în fața ei. Și cu părere de rău spunea:
– Vă dați seama, ce norocoasă a fost țiganca? Eu am trecut pe lângă el și nu l-am văzut, altfel nu i-aș fi dat 20 lei.
-Ce mai, a fost un chilipir!…a continuat colega
-Săraca de ea ,era tare necăjită că-i murise mama și nu avea bani s-o îngroape! Nu-mi pare rău că am ajutat-o, chiar dacă erau ultimii bani pe care-i aveam în portofel, dar și eu m-am ales cu ceva, a spus bucuroasă.
Dorina asculta liniștită fără să se vadă pe fața ei nici măcar o umbră și totuși îi părea rău că a dat mai mulți bani decât colega ei .Abia și-a ținut gura toată ziua ca să nu spună nimănui și despre întâmplarea ei și s-a apropiat și ea la discuțiile obișnuite de după vacanță: Ce-au făcut în vacanță, pe unde au fost, ce și-au cumpărat.
În prima zi de an școlar nu se intra direct în treabă, se discuta de toate și chiar se doriseră. Si deodată atenția i-a fost atrasă de un anunț care se tot repeta și a ciulit urechile. Dorinei i se părea cunoscută știrea care se tot repeta la intervale de timp destul de scurt:
Atenție, Atenție, Atenție . În orașul nostru prin zona Piața Nouă, mai multe persoane au fost păcălite de femei țigănci că au găsit un inel și le vând ca să-și rezolve anumite probleme și se dădea un număr de telefon la care să sune cei care au fost păcăliți.
Dorina s-a bucurat că a avut intuiția ca să nu spună nimănui de la serviciu și nici celor de acasă. A înfășurat inelul într-o batistă și l-a ascuns într-o trăistuță în care avea adunate mici nimicuri la care ținea mult mănuși, batiste, curele și a uitat de el. După mulți ani a intrat prin lucrurile ei să vadă ce mai aruncă sau ce mai oprește și a găsit batista înnodată unde era inelul. Nerăbdătoare a desfăcut nodurile batistei cu greu și a văzut inelul și-a amintit toată întâmplarea și le-a povestit și alor ei. Inelul era ca atunci ,frumos, nu ruginise și încă îi venea bine pe deget. S-a informat la un magazin de bijuterii și i l-a arătat bijutierului. După ce l-a cântărit și l-a testat dacă este aur ,i-a spus Dorinei că este din mus metal și că imita la perfecție aurul.
Și să știți că după ce a spus și familiei pățania ei, Dorina l-a purtat cu drag! Era mare și-i dădea acel aer de boieroaică ca atunci când țiganca i s-a adresat cu ”CUCOANĂ