Te iubesc ,DOAMNA!

Te iubesc ,DOAMNA!

Cinci ani…” fără tort”!

Clasele mele nu erau așa zisele de elită!

Am fost educatoarea care nu făceam alegeri..copilul lui cutare…”sus pus”sau a doamnei”mi-ar fi de folos”sau…îi alegeam după alte criterii știți cele ale primei vederi și aici intrau acei copii care aveau nevoie  de ajutor, timizii,descurcăreții  deci cei care-mi dădeau de lucru….Într-un cuvânt:

”Îmi plăceau provocările”

Dar rodul celor patru ani de grădiniță (sau trei ani în ultima generație) îl  vedeam la sfârșit atunci când îmbrățișările nu se mai terminau, lacrimile , florile, te iubesc doamna, vă mulțumim doamna și prietenia pe care am avut-o din partea părinților întotdeauna…Mă opresc aici să nu se creadă că-mi fac prea multă ”reclamă”cum se spune acum.

 Și trecând acum prin anii mei de activitate, îmi amintesc cu bucurie cum pe  toți copiii  care erau înscriși  la clasa mea  îi duceam cu răbdare până într-un punct. Acolo unde le permitea starea fiziologică, climatul familial, situația financiară și… câte nu sunt de spus despre aceste puncte tari în dezvoltarea psihică și fizică a unui copil…

Nu intru în detalii pentru că nu sunt nici psiholog, nici sociolog, nici medic.

Eu vreau însă să prezint lucrurile văzute din prisma mea de vedere a unei educatoare care le- am simțit trăirile, le-am corectat cu blândețe acolo unde am putut, am mângâiat cu vorbă bună și îmbrățișări, acolo unde le-au primit.. și acolo unde nu am reușit am lăsat mâna lui Dumnezeu să vindece și eu doar m-am rugat pentru fiecare dintre ei.

 Acum  vreau să povestesc despre Cristina, o fetită din multele Cristine ,pe care le-am avut la clasă…

Și parcă o văd … timidă , fericită și cu  zâmbetul  la ea  în fiecare zi. Intra în clasă bucuroasă și multumită de parcă i se făcea un privilegiu că are acest drept și după salutul timid, intra mai mult pe vârfuri parcă să nu deranjeze. Cu rucsăcelul  la spate, îmbrăcată modest și aproape fără să o simți ,se așeza la măsuța ei sau la locul de joacă și acolo intra în lumea ei. Își câștigase prietenia copiilor pentru că era blândă și niciodată nu intra  în conflicte cu nimeni.

Ziua despre care povestesc, era o zi, mai altfel pentru ea.

Am văzut-o ridicând mâna sus,nerăbdătoare să-mi spună ceva.Am fost destul de mirată și  am întrebat-o  ce vrea să ne spună. Chiar și copiii au lăsat joaca  curioși să audă ce spune,obișnuiți cu tăcerile ei.

– ”Doamna ,azi e ziua mea”, a spus fericită că-i străluceau ochii de bucurie.

M-am apropiat de ea și am îmbrățișat-o…

Copiii și ei, imediat s-au animat bătând din palme bucuroși, știind că la ziua fiecărui copil se servea în clasă tort.

Cristina,însă, cu ochii  umeziți și cu sinceritatea care o caracteriza a spus abia șoptit:

 – ”Doamna am împlinit cinci ani, dar fără tort”!..

 Copiii dezamăgiți au întrebat..

 – ”Doamna, îi mai facem dar Cristinei ,dacă nu aduce tort”?

 Îi obișnuisem ca de ziua fiecărui sărbătorit din clasă, ceilalți să îi deseneze ceva special:să-i scrie numele cu litere de tipar sau te iubesc, inimioare, floricele pentru fetițe, pentru băieți mașini  sau altceva…acesta era darul lor.

– ”Sigur,  îi desenăm ,doar e ziua ei și noi o iubim mult pe Cristina, nu-i așa”?

Am comandat un tort cu numele ei, lumânărele, cu cifra cinci și la gustarea de la ora 10, copiii, dar mai ales Cristina ,au avut o mare surpriză .

În timp ce-mi făceam activitățile,s-a auzit o ciocănitură în ușă și în clasa noastră a intrat un cofetar adevărat cu boneta pe cap și care avea în mâini un tort în cutia lui și  a întrebat dacă în clasa noastră ,avem o fetiță sărbătorită, despre care a aflat că este bună , cuminte și  care  tocmai a împlinit cinci ani .

– ”Da ,avem, am intrat și eu în jocul lui, pe Cristina.

-”A sunat cineva de la blocul ei a spus cofetarul,  că este o fetiță bună, se joacă frumos cu copiii de pe scară, salută pe toată lumea și  doamna a comandat un tort pentru ea și m-a rugat să-l duc la grădiniță”. Cristinei îi străluceau ochii și din fetița timidă , acum nu se mai oprea din vorbă.

-”A,doamna , știu cine este.”

-”Cred că bunica Irinei, de pe scara noastră sau poate tanti Maria pe care o ajut atunci când vrea să iasă pe bancă afară la aer ,îi duc  scăunelul jos .

-”Știți, tanti  Maria merge în cârje”.

-”Doamna sau poate domnul în vârstă, nenea Pavel, care mă trimite la chioscul de lângă bloc să-i cumpăr ziarul în fiecare zi.. sau poate mama Ilenei, micuța de care am grijă cât mama ei  se duce la piată?” și atunci am văzut câtă lume o iubește pe Cristina.

Bucuria copiilor, dar mai ales a Cristinei, a fost atât de mare. Nu am să uit niciodată, ochii mirați și toate trăirile care treceu prin ei de la bucurie, bunătate, mulțumire și fericire și într- o clipă, vocile de clopoței ale copiilor sau ridicat vesele într-un mulți ani, să trăiești Cristina care anunțau că o fetiță ,Cristina, fetița cuminte, isteață, politicoasă și bună împlinea cinci ani cu tort și nu oricum ci serviți de un cofetar adevărat…și am văzut-o cum încet-încet s-a apropiat de mine și mi-a spus emoționată:

-”Doamna, a fost cea mai frumoasă zi din viața mea și mi-a dăruit un desen cu o inimă mare pe care scria:Te iubesc ,Doamna!.și cred că darul Cristinei , îl păstrez și-acum în cufărul meu cu minuni.

Și a fost o zi de aniversare de neuitat,stropită din belșug cu inocența și bucuria Cristinei.

Iar eu am avut grijă în toate generațiile ca niciun copil să nu mai împlinească anii fără tort.

angela

3 thoughts on “Te iubesc ,DOAMNA!

 1. Ce frumos! M-a emoționat profund articolul acesta, pentru că m-am regăsit în multe situatii, în cea a Cristinei. Și pentru mine, au fost multe zile de naștere sărbătorite fără tort. Ai mei nu-și permiteau să-mi facă ori să-mi cumpere tort. Nici măcar nu se gândeau la asta… ei aveau treburi serioase, pe câmp, în curte….
  Vaaiii ce m-a emoționat!
  Frumos gest, tot respectul meu!

  Dragă mea să știi că nici eu nu aveam tort când eram mică,dar când am avut fetiță mea nu i-a lipsit niciodată.Îi înțeleg și pe părinții tăi…așa erau posibilitățile atunci..Erau harnici că să nu lipsească nimic de pe masă.Mulțumesc că ți-a plăcut
  povestea mea.

   1. Draga mea să știi că nici eu nu aveam tort când eram mică,dar aveam alte bucurii pe care nu le au copiii în ziua de astăzi…Mulțumesc mult pentru aprecierea sinceră.🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *