Tu, Ileană, parcă n-am mai văzut toamne ca acelea din copilăria mea!
CHIUITURI ȘI VOIE BUNĂ, PESTE BALTĂ
Îmi amintesc cât de mult îmi plăceau primele semne de
toamnă după vara fierbinte de acolo, din baltă. Tu,
Ileană, parcă mi se face pielea de găină și acum de
bucuria de-atunci când vântul se pornea pe neașteptate și
înfiora plăcut toată ființa mea. Văd și acum cum
frunzele se ridicau în sus într-un joc încolo și încoace și
parcă mă chemau la joacă cu ele. Era o veselie în toată
natura, după vara fierbinte de până mai ieri, că te topeai
nu alta. Întotdeauna trecerea de la un anotimp la altul, o
simțeam altfel. Dintre toate, toamna era mai specială
pentru mine, cu aerul mai rece, cu mirosul ei de copt, de
must, de pământ sănătos și înfloritor ca o mamă în
bucuria maternității. Chiar nu știu de unde și până unde
mi-au venit aceste gânduri care m-au dus la casa micuță
de pe malul Dunării, unde pe perioada verii eram atât de
fericiți alături de părinții, surorile și prietenii care
locuiau ca și noi la fermele și căsuțele de la baltă, la
Mila 26, pe malul Dunării pe brațul Sulina.
Cum se apropia toamna și începea frigul începeam
să ne pregătim bagajele ca să plecăm la oraș. Începea
școala, dar nu înainte ca să-l ajutăm pe tata să culeagă
via. Aveam acolo la baltă o vie mare și tata se mulțumea
cu orice ajutor ca s-o culeagă. Parcă-l văd pe tata
trebăluind printre butoaiele pe care le întoarcea, când pe
o parte, când pe alta, mai bătea câte un cerc, mai dădea
cu ciocanul ca să se asigure că butoiul era pregătit și
sigur ca să primească mustul de chihlimbar, spumos,
gros și dulce. În dimineața următoare, toți, de la mic la
mare, înarmați cu găleți, panere, haine lungi ca să nu ne
înțepe coștreava care crestea peste tot, era „porcoasă” și
se prindea chiar și în piatră seacă, cu câte un cuțitaș cu
care să tăiem codița ciorchinelui care nu se lasa ruptă cu
una cu două, de la prima încercare. Trebuia să fim foarte
atenți, altfel boabele se scuturau și era păcat să se piardă.
Ne veniseră și ajutoare: bunica Aftinia, surorile și frații
noștri, care nu eram puțini, că dacă ne puneam mintea cu
ea o puteam culege și noi într-o zi, dar nu era la fel ca
atunci când ne adunam mai multi, așa că mai venea și
vecina, tanti Marica cu copiii, prietenii noștri mai
apropiați, Vaniușa, Mița, Michea și prietena mea cea
mai bună, Paulina. Culesul viei era o bucu rie, se auzeau
chiotele de râs peste toată balta.
Glasurile noastre vesele se întorceau în ecouri
prelungite înapoi, iar noi ne amuzam și spuneam alte
cuvinte mai nesărate ca să vedem cum se întorc spre noi.
Culegeam pe rânduri și ne așezam chiar și pe simpatii.
În jurul nostru bâzâiau și albinele cărora ca și nouă le
plăcea dulceața poamei. Mâncam cât puteam fiecare, nu
ne oprea nimeni! Îmi plăcea mult „terasa”, „o mie unu”,
dar și „sifonul” care era ușor acrișor și dădea vinului o
culoare rozie și atunci când se așeza din fiert îi dădea un
ușor acid sifonat. Ne întreceam între noi, cine strânge
mai mulți struguri și duceam bucuroși în curte, gălețile
pline cu struguri din toate soiurile. Tata era cel care îi
așeza în lin, așa cum știa el mai bine. Era cocoțat sus,
încălțat cu cizme de cauciuc noi, special cumpărate
atunci pentru mustuitul strugurilor și îi frământa cu
picioarele cam așa cum se frământa pământul pentru
lipit. Printr-o gaură a linului curgea zeama rozie în vase
mari, iar pe marginea lui se găsea întotdeauna o căniță
din tărtăcuță, special făcută pentru aceasta ocazie, ca nu
cumva o cană din aluminiu să coclească și să strice
gustul și aroma vinului. Cei care treceau cu găleata de
struguri neapărat ajungeau la căniță, care parcă ne îmbia
să gustăm mustul ce se scurgea ca un firicel de apă a
unui izvor și după ce gustam din mustul dulce și rozaliu
ne dădeam cu părerea: „Parcă anul acesta e mai dulce
decât anul trecut, nu o să mai fie nevoie să mai punem
zahăr” spunea o vecină mai cunoscătoare în ale vinului.
„Păi a plouat mult și bobul este plin și nu sec, ca
altădată, când nu curgea prea mult” Până seara târziu,
când mâncăm ceva mai consistent, mama nu venea la
cules, ci pregătea mâncarea pentru când terminam
culesul. Dar până atunci, ne îmbia chiar acolo, în
mijlocul viei, cu plăcinte calde cu brânză sau cu
cherdele aburinde, atunci scoase din cuptorul pe vatră,
doar atât cât să nu ne fie foame, dar nici să nu ne putem
apleca ca să strângem strugurii care au mai rămas.
Bunica care era cu noi în grădină să ne îndemne să
lucrăm, ne tot spunea: – Hai să dăm zor că cine știe cum
va fi vremea și dacă o să înceapă ploaia, nu mai putem
să strângem toți strugurii și continua să ne încurajeze.
Adunați și boabele de pe jos că așa se umple butoiul,
bob cu bob. Tata însă mustuia strugurii din lin ajutat de
unul din băieții care-l ajutau la treburile prin curte,
tescuia vinul ca să se scurgă și ultima picătură, că aceea
este cea mai dulce și taninul și culoarea de acolo vin, din
coajă. Umpleau butoaiele cu gălețile și turna vinul
printr-o pâlnie mare făcută dintr-o tărtăcuță, luată chiar
de pe gardul dinspre grădină. Și aveam de unde să
alegem, pe toate gardurile erau atârnate tărtăcuțe din
care făceam pâlnii și căni cu care beam apă din Dunăre.
Un butoiaș mai mic, tata îl făcea cu pelin din care ne
dădea și nouă când se făcea vinul și ce rămânea după
tescuit, prăștina, o punea în vase la putrezit peste care
punea câteva kilograme de zahăr pentru o nouă
producție de țuică, nelipsită în cămară. Treaba celor care
culegeam via se termina când adunam toți strugurii din
vie și trebuia să terminăm până se însera. În vie mai
lăsam câțiva struguri, cei care erau doar ciuliți și pe care
îi mai lăsam să se coacă.
Ne bucuram mult atunci când mai găseam struguri
copți, după ce se strângea toată via. Era un moment de
bucurie pentru toți atunci când terminam de cules. Se
bucurau cei ai casei că am fost harnici și ne-a ajutat și
anul acesta Dumnezeu să avem o recoltă bogată. Urmau
masa și răsfățul mamei pentru echipa harnică care am
fost la strânsul viei. Pentru munca făcută, nimeni nu
pleca acasă cu mâna goală. Fiecare lua o sticlă cu must
și câțiva struguri parfumați, iar cei care veneau să ajute
la cules pentru că nu aveau acasă vie, primeau o găleată
cu must și una cu struguri, plata pentru ziua de muncă.
Urmăream cu bucurie ce se întâmpla prin curtea noastră,
toți eram ocupați și aveam treaba noastră. Noi, copiii,
eram fericiți că mai aveam o scăpare de la treaba prin
curte cât cei care ne ajutaseră la cules mai stăteau la o
vorbă. Totul se strângea și se depozita în cămară sau în
beciul pe care-l săpase tata cu băieții care-l ajutau, sub
magazia de alimente, acolo unde se depozitau legumele.
În vase pline cu nisip se puneau morcovii, țelina se
înfășura în ziare, iar butoaiele erau așezate la intrarea în
cămară. Cepul era acoperit cu o gutuie galbenă cu puful
încă pe ea și ruptă atunci din gutuiul din grădina noastră.
Și lupta vinului care încă nu se limpezise, era „tulburel”
cum spunea mama, continua câteva săptămâni, până
stătea din fiert.
Bun era, după tata, atunci când dădea primul ger.
Și după ce trecea ceva timp ne trezeam cu tata cu o
carafă de vin ca să-l gustăm. Își turna din carafa plină cu
vin cam jumătate de pahar, ridica sus paharul ca să vadă
în lumina zilei cum arăta. Îi citeam bucuria pe față, vinul
era limpede, roșu, dulce-acrișor și ușor sifonat. Era ușor
după tata, adică băubil. Îl punea pe limbă și închidea
ochii ca să simtă și să se bucure de aroma lui și, ca un
degustător de vinuri, îl plimba cu limba prin gură, pe
cerul gurii, se bucura, dădea din cap, iar noi, copiii, ne
uitam fascinați la spectacolul pe care-l făcea. Și după ce
bea tot din pahar, dându-l pe gât dintr-o dată, dădea
verdictul vinului: – E bun, să fim sănătoși ca să-l putem bea!
Și ne punea la fiecare câte un păhărel și dădeam cioc cu părinții
pentru sănătate. Toată săptămâna era degustarea vinului.
În ziua aceea, cine trecea pe la noi, mama îi servea cu un
păhărel de vin scos atunci proaspăt din butoiașul din
magazie. Vinul le dezlega limbile și se încingeau
vorbind, ba de una, ba de alta. Cică vecinii de la vale,
care intrau mai des în gura satului, aproape au terminat
vinul, au avut grijă să-l bea când era încă tulburel și cum
vorbele nu se terminaseră, tata mai venea cu o sticlă și
atunci aducea și un vecin încă o sticlă să le gustăm și noi
vinul. Intram în iarnă cu tot ce ne trebuia în cămară,
cocină, curnic și saivan. Părinții erau harnici și am fost
învățați să facem la fel. Mama ne lăsa și să ne jucăm, dar
atunci când aveau treabă prin grădină și curte nu eram
săriți de la muncă. Pentru mine toamna, acum, dar și
atunci, a fost un anotimp spectaculos! Culesul viei, al
porumbului, pregătirea cămării și nu mai spun de
spectacolul pe care-l făceau nunțile, unde eram nelipsită
alături de surorile, frații, verișorii si prietenii noștri din
mahala unde urmăream tot ce se întâmpla „de-a fir a
păr”! Și aveam ce pentru că toamna era darnică și scotea
din traista cu minuni pe care o avea la ea întotdeauna
paleta cu culori și le împrăștia peste tot în drumul ei.
Tu,
Ileană, parcă n-am mai văzut toamne ca acelea din
copilăria mea!

