O toamnă ca pe la noi!

O toamnă ca pe la  noi!

Nu cred că pot descrie în cuvinte cât de frumoase erau în satul meu toamnele lungi cu miros de gutui, de fân proaspăt cosit, de must cu gust dulce și înțepător, de dor de școală și de dascălii noștri, de reîntâlnirea noastră cu colegii după o vacanță lungă, cu forțe proaspete și noi gânduri de făcut ghidușii… nimic nu-mi strica bucuria primelor semne de toamnă, după vara fierbinte prin care până mai alaltăieri te topeai, nu alta!
Și parcă mă furnică pielea și acum de bucuria din copilărie când vântul se pornea pe neașteptate și zbârlea plăcut, ca într-un fior ușor, pielea pe mine. Frunzele porneau și ele într-un joc încolo și încoace și parcă ne invitau pe toți în joaca lor. Era o veselie în toată natura!
Întotdeauna trecerea de la un anotimp la altul o simțeam altfel, dar mai ales toamna: cu aerul mai rece, cu mirosul ei de copt, de must, de pământ sănătos și înfloritor ca o mamă în plină bucurie a maternității .
Și parcă-l văd pe tata trebăluind printre butoaiele pe care le întorcea când pe o parte, când pe alta, mai bătând câte un cerc, mai dând cu ciocanul pe ici, pe colo, ca să se asigure că butoiul era pregătit, ca să primească mustul de chihlimbar, spumos, gros și dulce.
În dimineața următoare, toți de la mic la mare, înarmați cu găleți, panere, un cuțitaș mic cu care să tăiem codița ciorchinelui care nu se lăsa ruptă cu una cu două de la prima încercare, haine lungi ca să nu ne înțepe coștreava „porcoasă” care era peste tot și care se prindea chiar și în piatră seacă.
Trebuia să fim foarte atenți când desprindeam strugurele de ciorchine, altfel boabele se scuturau și era păcat să se piardă. Ne veneau și ajutoare: bunica, surorile mamei, verișorii și verișoarele, o vecină, două, prietenii mai apropiați. Culesul viei era o bucurie. Se auzeau chiotele de râs peste tot satul și din toate grădinile râsetele se amplificau într-o bucurie generală și glasurile noastre vesele se întorceau în ecouri prelungite înspre noi…
Cum se anunță o toamnă lungă mă gândesc să împart bucuriile ei ca pe un tort în felii…
Până la următoarea postare:
Să avem o toamnă cu sănătate și cu roade din cele mai bune!

angela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *