Joaca este începutul cunoașterii!
O POZNĂ CARE S-A LĂSAT
CU PLÂNSETE ȘI PĂRERI DE RĂU
Ce voi povesti acum s-a întâmplat într-o zi frumoasă de primăvară când toți ai casei au plecat la vie. Începeau lucrările, tăiatul, legatul și săpatul viei, eu însă trebuia să am grijă de tot ce este în curte și grădină, dar mai ales să am grijă de găinile vecinei care își găsiseră un loc prin gard ca să intre în curtea noastră.
De fapt, după observații atente, vecina era cea care dădea scândura puțin la o parte ca să le facă loc pentru că noi aveam o bucată de grădină cu lucernă verde și frumoasă și tare bine le prindea o masă verde, ca să facă ouăle mari și parcă mai gustoase.
Dar în dimineața aceea totul îmi făcea cu ochiul. Soarele, apa Dunării care clipocea strălucitor, păsările zburau vesele, mai să mă învețe să zbor și eu cu ele, găinile care cotcodăceau vesel și eu în gândul meu număram cam câte ouă proaspete o să găsesc în cuibare. Ce pedeapsă pe mine, tocmai astăzi să am grijă să nu intre găinile vecinei la noi în curte!
Și nici nu mi-am terminat bine gândul, când hop și prietenii mei, Valerica și Dumitraș, au venit cu invitația de nerefuzat să mergem la margine. Acolo erau deja toți prietenii noștri care ne așteptau demult. Le-am spus că nu pot să merg, că trebuie să am grijă de lucernă, și le-am povestit și lor ce se întâmplă dacă plecăm. Am văzut că lui Dumitraș i s-au luminat ochii, avea ce-i drept niște metode doar de el știute de a prinde graurii și porumbeii sălbatici, dar nu știam dacă priceperea lui merge și la găini. Iscusința lui de a stăpâni găinile vecinei era chiar binevenită și nimeni nu ar avea de suferit, grădina n-ar păți nimic și eu aș fi cu prietenii mei la joacă.
Dumitraș m-a rugat să-i dau o sforicică lungă și o ață de papiotă de culoare galbenă. A legat bob cu bob cu ața subțire boabele de porumb și apoi de funie, care era legată de alt gard. Capcana aceasta cu boabele am întins-o până la locul pe unde intrau găinile în curtea noastră și am plecat liniștiți știind că grădina era în grija funiei. Toți prietenii ne așteptau cu nerăbdare pentru că plecam în căutare de ouă de gâște, lișițe și rațe din baltă. Și bucuroși că ne întâlniserăm toți prietenii, am început să căutam ouă prin cuibare. Ne feream de cuibarele unde clocea pasărea pentru că eram ciupiți, dar acolo unde găseam cuibarul cu ouă ne serveam după poftă.
Nu ne lăsa inima să le luăm pe toate că prea țipau păsările pe sus speriate. Și găseam ouă de toate culorile, albe, vernil, gălbui, pestrițe, unele mai mari, altele mai mici, eu însă mă feream de cele pestrițe pentru că bunica îmi spunea că îmi ies pistrui pe față. După ce noi, fetele, ne umpleam poalele și băieții buzunarele cu ouă pe alese, ne așezam pe iarbă și le ciocneam ușor, făceam o mică găurică și le sorbeam așa crude cum erau, ne întreceam între noi care poate să mănânce mai multe, după care ne lingeam pe gură de gustoase ce erau. Și iar joacă, ne ascundeam după sălcii, prindeam libelule, alergam cât ne țineau picioarele pe toată marginea și nici nu ne dădeam seama că se făcuse seară. Și sărind într-un picior, murdari de praf, cu urme de ouă pe gură și pe față o luam spre casă fericiți!
Dar cu cât ne apropiam se auzeau de la casa bunicii niște țipete care ne-au cam neliniștit, mai multe glasuri, al bunicii, al mamei, mătușilor, vecinei, dar și ale vecinelor din jur. Când am ajuns aproape de casă ne-am uitat prin gard pitiți să nu ne vadă nimeni. Nu era de stat acolo, așa că am plecat spre vie, de unde trebuia să vină și bunicul cu căruța plină cu crengile de viță tăiate. I-am ieșit înainte și bunicul s-a cam speriat de noi când ne-a văzut așa. Și ne-a întrebat speriat: „ Ați dat foc la casă?”, și când i-am povestit ce s-a întâmplat ne-a urcat în căruță lângă el. Nici nu am apucat să ne dăm jos din căruță că toate răzvrătitele au tăbărât pe noi ca ulii, noroc cu bunicul care ne-a scăpat din mâinile lor. Bunicul împăciuitor a întrebat ce s-a întâmplat și vecina cu lacrimile până-n barbă, dând din cap a mare supărare, a povestit cu lux de amănunte toată întâmplarea: „… Acum ce să mă fac, toate găinile sunt moarte!”, și iar s-a pus pe plâns. Inimă de piatră să ai, că tot te mișca plânsul vecinei!
Și atunci bunicul i-a spus bunicii să prindă de la noi atâtea găini câte i-au murit vecinei, dar după ochii bunicii, ai mamei și ai mătușilor nu prea mă vedeam bine. Și noi am dat un ajutor bunicii să prindem găinile. Dumitraș a plecat spre casă supărat că de data asta a făcut-o de oaie. Bunicul i-a spus vecinei: „Și tu, vecină, ai grijă, că dacă mai prind o găină în curtea noastră, nu mai este a ta!”
Iar eu am fost atât de mândră de bunicul meu care a știut atât de bine să potolească spiritele! Și foarte sigur pe el ne-a spus nouă: „Vecinul de lângă casă niciodată nu te lasă!”
Cu bucurie… din amintirile mele din copilărie!