La o vorbă ca între prieteni!

La o vorbă ca între prieteni!

Dragi prieteni, astăzi sunteți invitații mei la o cafea.

Și pentru asta, m-am sculat încă de dimineață, ca să am timp să pregătesc o cafea așa cum îmi place mie…Am râșnit cafeaua ca să fie proaspătă și aromată și am pus în ea ingrediente de cea mai bună calitate…  am lângă ea ciocolată, bomboane și zahăr cubic, ba chiar și o gutuie cu puful și mirosul încă din toamnă. Știu că timpul este tare prețios pentru fiecare în aceste zile, dar măcar astăzi, în ultima zi a anului 2021 faceți-vă timp ca să vorbim ca mai înainte fără grabă despre lucrurile din viața noastră…Știți cele care ne macină care țin de suflet, simple ,dar care au valoare în inima noastră…

Hei, draga mea prietenă, ți-e bine? Nu mai știu aproape nimic de tine de anul trecut, atunci când mi-ai trimis mesajul  în care spuneai că ești sănătoasă și că  îmi dorești și mie la fel. Atât de ocupate am fost că nici nu ne-am dat seama că a trecut un an…A , fiindcă  a venit vorba, tot acolo lucrezi?  Am mai aflat câte ceva din mesajele automate pe care le trimiți la toată lista ta de prieteni pe Facebook., din ele văd că ești fericită. Măcar acum când anul este pe sfârșite vreau să-ți aud vocea la telefon. Și totuși, n-ai vrea  mai bine să stăm la o vorbă ca înainte, să ne uităm una la alta ..și să mă întrebi ce mai face vecina noastră ,tanti Maria, dacă a mai îmbătrânit?….sau mai face pâinea care ne plăcea atât de mult în copilărie, tot la cuptorul  din curte ?

-A…am uitat să-ți spun , în caz că vii acasă și mă întâlnești întâmplător , să nu te uiți după tânăra de-atunci ..să știi că acum, sunt mai scundă și am părul grizonant  ,doar ochii mi-au rămas la fel de luminoși în care licăresc luminițele acelea vesele. După ei să te iei. Ce mai vrei să știi?…Îți amintești de caisul din fundul grădinii noastre care făcea cele mai dulci și aromate caise, s-a uscat. Și câinele bătrân Nero, nu mai este…și nici vecina de la capătul satului ,pe care ne plăcea s-o necăjim cocoțându-ne în agudul de la drum .

-Draga mea, nu cumva te-am plictisit cu ale mele , la câte ai și tu pe cap?

-Știi ceva, tare mi-ar place să mai stăm de vorbă amândouă ca atunci când  nu ne uitam pe ceas. Chiar m-am luat cu vorba  și uite mi-am amintit că  e timpul să mă pregătesc că acum îmi vin urătorii.. De când seara s-a-inserat , bună seara nu v-am dat, bună seara să vă dăm ne primiți ca să urăm? Îți amintești cum în noaptea rece și cristalină răsunau vocile limpezi și emoționate a cetelor de copii în clinchetul clopoțeilor:

-Aho, aho, copii și frați…

Îți amintești ce fericite eram?

Draga mea prietenă. E timpul să ne vedeam de treabă că acum vin și musafirii..

Și totuși vreau să știi  că sunt chiar bine ,iar anul care trece acum a fost destul de darnic cu mine și familia mea ,ne bucurăm că suntem sănătoși, masa plină , mi-am făcut prieteni noi între care mă simt bine.

La mulți ani, draga mea! Mă primești cu uratul?

URATUL MĂTUŞII GAFIȚA

ȘI AL UNCHIULUI TICĂ

În seara de Vasile Sfântul, mi-a furat căciula vântul.

și mi-a dus-o prin copaci, mi-a umplut-o cu colaci

Și de-acolo sus pe coastă chiar aici la dumneavoastră

Și-am venit după căciulă, să vă trag și-o urătură!

Mănați măi, hăi, hăi, hăi…

Lelița, leliță, cu mâna voinică , date-n jurul perdelei

Și ascultă vorbele mele…

Doi te ură, doi te-înjură, doi te caută prin șură,

Iar unul mai hoțoman… haț curcanul de gâtlan și-l aduse la cazan.

Hai, hai, măi, măi…

Iar Dumitru când se-însoară… era vreme de lucrat

Se scoală de dimineață, dă la vacă, dă la rață

Mulge vaca, mulge capra,

Când se-întoarce de la lucru,

Câinele latră de sete, cu fântâna la perete

Se uită pe geam în casă, ea doarme ca o mireasă…

Nu e de glumit… poate că s-a îmbolnăvit… hai, hai, hai

Un motan să meargă tare tot îi trebuie o bătaie

Așa și Mariei mele o bătaie îi trebuie…

Am bătut-o într-o seară de-a făcut ca trenul în gară

Mânați măi, hăi, hăi, hăi…

I-a uitați-vă prin casă, parcă văd ceva pe masă,

Văd o sticlă și-un pahar ca la omul gospodar

Mai la deal și mai la vale văd o oală cu sarmale

Şi o gâscă pe-o ureche, rumenă, n-are pereche!

Ia luați-ne în casă și ne așezați la masă

Că de când v-am tot urat și gâtul ni s-a uscat

Și ne serviți cu friptură și-un pahar de băutură!

Mânați măi, hăi hăi, hăi, hăi…

La anul și La mulți ani!!! Scoateți punga și dați bani!

Îți amintești cum erau primiți în casă cu atâta bucurie și omenie, se așezau la masă și gustau din toate preparatele puse cu dărnicie de gospodină și un păhăruț de vin ca să mulțumească pentru anul care a trecut și să-i ureze anului nou să fie măcar tot atât de bun ca cel care tocmai trece. Și tot așa, din casă-n casă, ceata se mărea, cei care erau urați mergeau și ei până când ajungeau la primul sărbătorit Vasile… acolo pe loc improvizau sorcovele, măturicile din curte cu care-l sorcoveau pe sărbătorit… aici se opreau şi petreceau până dimineața… când le venea poftă să meargă cu sorcova și la alte familii… frumoase vremuri, frumoase obiceiuri, frumoși oameni!

La anul și La mulți ani!

A și să nu uit, poate ne facem timp anul care vine să stăm la o vorbă adevărată

La mulți ani 2021!

angela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *