Zâmbiți, vă rog!
LISA ȘI PICNICUL
Cum se apropia sfârșitul anului școlar, ne găsise oboseala pe toți din casă și tare ne doream o gură de aer curat, ca să încheiem cu bine anul școlar. Cred că știți ce înseamnă asta: serbări școlare, situații grele, repetiții plictisitoare, încurajări pentru cei sperioși de scenă. Pe deasupra, copiilor le punea capac și căldura de afară și nu mai spun de păsările care ciripeau prin pomii din cur-tea grădiniței și-i ademeneau la joacă. Și, ca să n-o mai lungesc, era momentul de un divertisment!
Cum timpul nu ne permitea, ca să tragem o fugă până acasă, la baltă, am găsit soluția salvatoare să mergem pe malul Dunării, la capătul orașului la un pescuit și un grătar.
Nelipsită de la discuțiile noastre era și Lisa, cățelușa pechinez, pe care a primit-o fiica noastră când a împlinit șase ani. Pot să spun că făcea parte din familie și era normal să participe la toate discuțiile noastre și mai ales atunci când era vorba să se ia o hotărâre mai importantă ca de data aceasta, organizarea unui picnic.
Așezată pe covor cu urechile ciulite se uita când la unul când la altul și cu ochii aproba tot ce discutam între noi. Dimineața devreme pregătiți cu grătarul și cu ce mai trebuia pentru el: fețe de masă, carne și mici, vase în care să pregătim carnea, tacâmuri, o minge pentru Oana și Li-sa, am plecat de acasă cu noaptea în cap. Fiind din Deltă, știam când cade cel mai bine peștele și trebuia să o luăm înainte celorlalți pescari amatori ca să prindem locuri bune de pescuit. Asta însemna să avem și puțină umbră că la prânz soarele aproape dogorea.
Când am ajuns acolo am văzut că ne-o luaseră mulți înainte, așa că am ocupat și noi locul pe care l-am găsit alături de ceilalți pescari. M-am bucurat când am văzut că alături de noi mai era o familie de vârsta noastră care aveau și ei, ca și noi, o fetiță. Asta însemna că fiica noastră avea cu cine să se joace. Imediat fiecare ne-am apucat de ce avea de făcut.
Lisa mirosea peste tot ca să-și însemneze teritoriul și ca să fie sigură că nimeni din rasa canină nu se apropia de acel loc. Oana și fetița vecinilor alergau printre sălcii, adunând floricele pe care mi le puneau în păr. Soțul meu întețea focul cu gătejele adunate din păduricea de pe malul Dunării, iar eu pregăteam bucățile de carne și micii pentru grătar. Pescarii își lăsaseră și ei bagajele sub o sal-cie și liniștiți urmăreau pluta care-i anunța când peștele se prinsese de undiță.
Când a văzut că treaba merge bine cu grătarul, soțul meu a plecat și el să pescuiască alături de ceilalți, nu de alta, dar întotdeauna parcă te roade invidia când în fața ta alții prind pește unul după altul. Știa că pescuitul merge atât cât este un vad bun. Lângă el s-a dus și fiica noastră, plictisită de joaca cu strânsul floricelelor.
Grătarul sfârâia, iar mirosul îți lăsa gura apă, mai ales că între timp veniseră și alte familii care-și începuseră treaba la grătar. În timp ce pregăteam masa pentru pofticioșii care abia așteptau să-i chem, mi-am aruncat un ochi spre Lisa care, înnebunită de mirosuri, alerga de co-lo-acolo, se apropia de grătar, dar fără sorți de izbândă să se câștige cu ceva. Am văzut-o cum și-a îndreptat atenția spre alt obiectiv ocolind cu interes salcia unde-și lăsaseră pescarii bagajele. Eu eram preocupată mai mult cu aranjatul mesei și speriată de țipetele Oanei, care-mi asurzeau urechile, de câte ori prindea un peștișor.
Se făcuse amiază, iar căldura soarelui te topea, nu alta ! Ne-am sfătuit să ne tragem sub o salcie la umbră și să ne înfruntăm din bunătățile de pe grătar. Am chemat-o și pe Lisa. Curios totuși că dormea tolănită pe pătură fără niciun gând la carnea friptă pe grătar și m-am liniștit gândindu-mă că Lisa, obosită de alergătură, mirosit, căldura mare, își făcea amiaza. Arșița i-a tras și pe pescari să se odihnească la umbra sălciilor și să mănânce ceva până se ostoia căldura. Tocmai când ne simțeam în al nouălea cer și degustam bunătățile de pe pătură, auzim deodată un țipăt aproape disperat dinspre pescari:
– Cine ne-a mâncat mâncarea?
Din somnul cel mai profund am văzut-o pe Lisa cum se trăgea târâș-târâș spre noi, scheunând încet „a frică”.
Și l-am auzit pe unul din pescari:
– Doamnă, de ce n-ați avut grijă de cățel? Uite, ne-a mâncat toată mâncarea, arătându-mi furios pungile goale cu urme de mâncare pe ele.
Ce era să mai spun? Am văzut-o pe vinovată cum se uita la mine și îmi cerșea mila.
– Hai, nu vă supărați, am început eu împăciuitoare, s-a întâmplat. Poftiți la masă cu noi. Uitați-vă, avem des-tulă carne și mici la grătar.
– Lasă-mă, doamnă, în pace cu mâncarea și cățeaua voastră, și-i scăpărau ochii când se uita la ea.
Acela a fost momentul, când am hotărât că nu mai e de noi acolo, și mai ales de Lisa. Le-am dat drumul peștișorilor prinși în apă, gândindu-mă că poate îi îmbunăm puțin, că iar o să aibă vad pentru pescuit. Cu toată viteza am strâns bagajele cu care venisem, mai ales atunci când am văzut că unul din pescari se uita tare chiorâș spre Lisa.
Am pus bagajele în mașină, Oana și-a luat mingea și totuși am hotărât s-o pedepsim pe Lisa, nu de alta, dar să știe și ea că nu-i este permis să facă ce vrea și să le dăm și pescarilor puțină satisfacție.
Soțul a pornit mașina fără să o invite și pe Lisa cum obișnuia:
– Hai, fată, la o plimbare !
Lisa, speriată, cu urechile lipite și cu ochii mari, aproape scoși din orbite și cu limba scoasă de un cot, alerga după noi gâfâind. Am lăsat-o un timp așa până am ieșit din raza pescarilor și înduioșați de plânsul fetiței noastre, dar și de ea, am oprit mașina și a urcat vinovată și spășită în mașină, lângă fiica noastră.
N-am să uit niciodată privirea galeșă a Lisei cu care ne mulțumea când a văzut iertarea în ochii noștri. A trecut, cât ai bate din palme, la starea liniștită dinainte, adormind pe spate, cu picioarele în sus și a început a sforăi.
Acest moment atât de comic ne-a încărcat bateriile și am început săptămâna cu bună dispoziție și cu o amintire în bagajul amintirilor de neuitat pentru totdeauna!